Nieuwe kennis opnemen

Avondfotografie, Kennis delen, Nieuws

Flitstechnieken en Avondfotografie

De afgelopen jaren heb ik regelmatig een workshop gedaan. Zo was ik bij Huub Keulers voor sportfotografie en bij Bas Meelker voor landschapsfotografie. Ook in 2023 heb ik workshops gevolgd.

De eerste cursus was “Flitsfotografie”. De flitser heb ik regelmatig bij me, maar hoe kan ik een goede flitsfoto maken, zonder dat ik een overbelichte of onderbelichte foto krijg. In deze cursus van CameraNU, gegeven door Tom Reuvers van NEW Perspectives Fotografie Workshops & Meer, werd de essentie van het flitsen uitgelegd. Met een simpele rekenregel weet je welke flitskracht je nodig hebt. Zo hebben we geoefend met portret fotografie, product fotografie en buiten flitsen. In principe heb je aan een dergelijk cursus voldoende om je flitser onder controle te krijgen. Als het fout gaat weet je ook waar het fout is gegaan en kan je het aanpassen.

De tweede cursus is van Renzo Gerritsen, Avondfotografie.nl,  geweest. Renzo is een fanatiek avondfotograaf en heeft er een echte specialiteit van gemaakt. Ja ik maak al avondfoto’s, maar heb nu van hem de fijne kneepjes mogen keren. Belangrijk is bij de avondfotografie zo te werken, dat alle lichten optimaal zijn. Soms betekent dat je een HDR compositie moet gaan maken, waarbij je wellicht met 10 stops onder belichting moet gaan werken.

Beide workshops hebben mij weer nieuwe inzichten gegeven en ga die ook zeker in de praktijk toepassen.  Wat 2024 gaat brengen voor cursussen weet ik nog niet, maar er zal vast wel weer een mooie cursus voorbij komen. Ik ben immers nooit te oud om wat te leren van wie dan ook.

Beheersing van de flitser
Avondfotografie