Photo Inspiration Club

Sinds vierde kwartaal 2017 ben ik lid van Photo Inspiration Club. Een fotogroep, o.l.v. Mark de Rooij, waarbij je middels opdrachten uitgedaagd wordt om buiten je comfortzone te gaan fotograferen. Natuurlijk is het het heel eenvoudig om steeds dingen uit te zoeken die bekend zijn voor je en waar je affiniteit mee hebt, maar daar leer je niet van. Voor mij persoonlijk heb ik gesteld dat ik meer met fotografie wil gaan doen en mijn fotografie naar een hoger plan wil zien te krijgen. Dat kan ik alleen maar doen door veel te fotograferen, maar ook opdrachten te fotograferen die niet dicht bij mij liggen. Op deze pagina wil ik jullie meenemen in de diverse opdrachten waar ik me in heb gestort in de afgelopen jaren. Sommigen zijn geslaagd , sommigen zijn minder goed uit de verf gekomen. Per jaar zijn de opdrachten samengevoegd, zodat er geen eindeloze pagina gat komen. Het zal een aardige combi worden van allerlei soorten foto’s.

Naast de maandelijkse uitdagingen hebben we ook regelmatig een clubdag. Op deze clubdag, die ergens in het land wordt georganiseerd, gaan we met elkaar een 5-6 opdrachten uitvoeren in kleine groepjes.  Deze foto’s worden dan door Mark of Xanne voorzien van een commentaar op de site van de Photo Inspiration Club.  Iedereen binnen de groep kan altijd reageren op jouw foto’s . Vaak is dat zeer leerzame kritiek, waardoor je een volgende keer wel weer je foto’s op een ietwat aangepaste wijze gaat maken.

Wil je meer weten of de Photo Inspiration Club en wellicht ook lid worden klik dan op het logo van de Photo Inspiration Club

PIC
Fotografeer evenwijdige lijnen (2017)

Voor mij op dat moment een lastig opdracht, omdat ik me niet creatief genoeg voelde om er echt iets mee te doen.  De eerste foto gaat nog, maar achteraf is de tweede foto niet goed. (Ook niet erg omdat te constateren)

Fotografeer herfstkleuren (2017)

Foto’s zijn gemaakt in Den Haag waar ik me tijdens een wandeling even heerlijk kon uitleven met mijn camera. De camera gaf me rust.

FOT©HAST Natuurlijke schotelantenne
FOT©HAST Paddenstoelen
Fotografeer Na regen komt zonneschijn (November 2018)

De opdracht was om nu het nog kon de zon vast te leggen. Het begrip kan je natuurlijk heel erg breed opvatten. Zeker als de titel van de opdracht is “Na regen komt zonneschijn” Een foto is inderdaad met behulp van d zon gedaan. Het Kurhaus in Scheveningen straalt in de laatste zonnestralen op een prachtige november dag. De ander heb ik creatief gezien door een zeer kleurige plek in de de stad te pakken bij een toch wel saai ministerie waar de meeste mensen geen super gevoel bij hebben. Namelijk het ministerie van Financiën. Leuker kunnen ze het vaak niet voor je maken (belastingen) maar misschien wel wat kleuriger met een dergelijke entree van het ministerie.

Ministerie van Financien
Fotografeer Spiegeling (Oktober2018)

De opdracht was om met een spiegel te gaan werken. Dat is niet het echt geworden. Maar toch heb ik twee foto’s ingestuurd die te maken hebben met spiegeling. Ook met speigelglad wat kan je prachtig werken als spiegel. Zo ook bij Chateau HoltMuhle waar ik deze maand was. De slotgracht lag er werkelijk als een spiegel bij.  Neem daar bij de prachtige lichtinval en je heb een aantal ingrediënten voor een mooie foto. Niet een super creatieve foto, maar wel een goede foto. Wellicht volgende maand een creatievere serie foto’s

bilderbergchateauholtmuhle
Fotografeer Rust ( Augustus 2018)

Rust fotograferen is de opdracht voor de maand augustus. Hoe ga je rust vastleggen. Is dat iemand die rustig op een bankje ligt te slapen of is dat een beeld wat je rust geeft. Het is natuurlijk ieder zijn eigen interpretatie. Maar deze foto heb ik gemaakt op het Dwingelderveld tijdens onze vakantie. Het was zaterdagavond en ik reed samen met Karin nog even een blokje om langs de grote radiotelescoop toen we hier langs kwamen. Dit straalde voor mij zoveel rust uit. Geen ander geluid dan enkel wat vogels, een ondergaande zon, geen wind en natuurlijk op zo’n plaats al helemaal geen auto geluiden. We waren ver weg van alles wat deze wereld onrustig maakt. Er was rust om ons en in ons.

Fotografeer Zomergevoel (2018)

Wat is een zomergevoel wat je kan fotograferen? In Spanje had ik op een ochtend om 06.30 een machtig mooi moment wat voor mij een uniek zomersgevoel opleverde. De zon die opkwam, palmbomen, stand, zee en een prachtige lucht. Voor mij het perfecte zomergevoel. Natuurlijk kan dat voor een ander geheel anders liggen. Voor de tweede foto ben ik nog op zoek naar de juiste foto. Wellicht dat die nog voor de verstrijking van de inschrijvingsdatum verschijnt. Zo niet dan hebben we weer kansen bij een volgende opdracht.

FOT©HAST symbool
Fotografeer Mensen op straat (2018)

Op zich een spannende opdracht om mensen op  straat te gaan fotograferen . Wie kan je wel en wie kan je niet gaan vastleggen. Wanneer doe je het wel en wanneer doe je het niet. Steeds sta je voor een dilemma omdat je niet weet wat de ander er van zal vinden als je hem of haar gaat vastleggen.  In mijn geval heb heb ik me toch maar nog even veilig opgesteld of ook weer niet. Kijk zelf maar naar mijn foto’s

Lekker zitten op straat tijdens Koningsdag
De koninklijke familie in Groningen
Fotografeer Reflecties (2018)

Reflecties kom je overal tegen, maar probeer nu de reflectie tot onderwerp van je foto te maken. Bij de tweede foto heb ik heel bewust gekeken hoe ik iets met de reflectie kon gaan doen. De eerste was een lucky shot waarbij “drie in een”was . De vogel, reflectie en de schaduw. Bij het lichtbaken is juist gebruik gemaakt van wat we niet ien , maar wel in ons hoofd denken te zien door hetgeen we beperkt zien.

FOT©HAST Reflectie 1 -PIC
FOT©HAST Reflectie 2 -PIC
Fotografeer je (eigen)huisdier. (2018)

In mijn geval heb ik zowel een foto van Britt als een van Bayo gebruikt, omdat de foto van Bayo net even wat anders was dan de standaard foto van een dier. Zeker als je op de foto klikt en de foto groot op het beeldscherm verschijnt is er een indrukwekkende verschijning.

FOT©HAST Rhodesian Ridgeback
Fotografeer met een open diafragma. (2018)

Probeer het onderwerp tegen de een vage achtergrond te laten wegvallen. In dit geval de ultieme sportfoto omdat je met korte sluitertijd  en een open diafragma de sporter isoleert van de achtergrond, die totaal niet belangrijk is.

FOT©HAST NK veldrijden junioren
Fotografeer  “fruit”.
December 2019

De decembermaand opdracht binnen de Photo Inspiration Club staat in het teken van “fruit”. Leuke opdracht omdat we hier in soort studio-opstelling moeten gaan werken.  de opdrachtbeschrijving is de volgende:

“Fruit is vanuit de geschiedenis altijd al een interessant onderwerp geweest. Neem nou als voorbeeld de Romeinen die altijd werden ‘gevoerd’ met fruit als een luxe delicatesse of de stillevens vanuit de schilderkunst waarin de vergankelijkheid een grote rol speelde. De altijd karakteristieke en kleurrijke stukken fruit hebben allen hun eigen charme. Ze reageren allemaal anders op licht en zien er gedurende hun bestaan in ieder stadia weer anders uit. Daarnaast zou je jezelf kunnen focussen op productfotografie, stillevens en meer… Voldoende unieke manieren om ze te vast te kunnen leggen dus! Deze maand zal fruit onze inspiratiebron zijn voor de FotoUitdaging #61. Daarnaast is het nog supergezond ook! “

Rode stoofperen
2019-dec-HST_8190-420-5
Stoofperen voor en na de bewerking
2019-dec-HST_8074-420
Fotografeer  “paddenstoelen”
Oktober 2019

Voor de oktober maand is het thema “paddenstoelen” te fotograferen. Nu is dat dit jaar niet zo moeilijk want de paddenstoelen schieten werkelijk overal de grond uit. De foto die ik instuur is een klassieke van de bekende vliegenzwam. Voor deze foto ben ik op de grond gaan liggen en heb de foto gemaakt met de 70-200 mm lens. Hierdoor is het mooie effect van de scherpte diepte ontstaan.

De stoel van Kabouter Spillebeen
Fotografeer  “met kleine scherpte diepte”
September 2019

Het fotograferen met een scherpte diepte waarbij de achtergrond “vaag” moet zijn was de opdracht. Ik heb daarvoor twee foto’s gemaakt van mensen. Een op het sportveld en de ander bij de ingang van de Waterweg. Bij de tweede foto heb ik zelf getwijfeld of ik die foto in Zwart-Wit moest uitbrengen, of in kleur. Beiden opties zijn hier opgenomen.

De speler gaat er vol voor
Vissen op de Nieuwe Waterweg
Vissen op de Nieuwe Waterweg (BW / ZW)
Fotografeer  “Cultuur”
Augustus 2019

Hoe kan je in je foto een bepaalde cultuur vastleggen. Een opdracht die best lastig is. Want wat is cultuur. Ik heb de interpretatie gedaan van wat is kenmerkend voor het land of een streek. De eerste foto (Hoe Hollands) is gemaakt op de Zaanse Schans en de tweede foto (Italia terra di scooter) is gemaakt in Italia.

De Zaanse Schans
Italia terra di scooter
Fotografeer  “Zonnig winterlandschap”
Februari 2019

Normaal gesproken is het in deze tijd van het jaar (februari) vaak best wel grauw en triest weer. Zo nu en dan hebben we in een mooie winterse zonnige dag er tussen.  De kunst van de deze opdracht is om een een winterse zonnige foto te maken. Dat was dit jaar best lastig want een echte winter hebben we nou niet bepaald gehad. Zonnig was het het de afgelopen periode zeker met temperaturen die meer bij het late voorjaar thuis hoorden. Het voordeel is wel dat er door it weer heldere nachten waren dus dat er vlak na zonsopkomst toch wel wat winterse sferen waren tijdens het gouden uur. Op Bakkeveen is deze foto van het paard genomen. De andere foto is ’s morgens vroeg gemaakt bij de Smalle Ee toen het windstil was. Het water was als een spiegel.

Good morning sunshine in Bakkeveen on a sunny sunday in February @itfryskegea
Winterse ochtend met een zomerse uitstraling
Fotografeer  “Je staande houden”
Januari 2019

Vaak fotograferen we met de camera in landschapstand. Dit doen we, omdat de camera dan zo makkelijk in de hand ligt. Deze opdracht is, om de camera nu eens in “portretstand” te gaan hanteren. Is het mogelijk om ook nu een spannende en interessante foto te maken in de portretstand. Het onderwerp is in dit geval niet van belang. Kijk zelf of het is geluk.

Winter in Beetsterzwaag
Winter in Beetsterzwaag
Fotografeer  “Verhalend”.
Februari 2020

“A picture is worth a thousand words”. Dit geldt natuurlijk niet voor iedere foto. Maar in deze opdracht is heel duidelijk gesteld dat je foto of combi aan foto’s  alleen of met elkaar een verhaal moeten kunnen vertellen. Op zich niet eenvoudig. Architectuur fotograferen laat de schoonheid van een gebouw zien, maar om daarmee een verhaal te vertellen is wat lastig. Nu was het toeval dat ik begin februari in het Oranjehotel was voor een bezoek. De plek om middels een vorm van documentaire fotografie een verhaal te vertellen. (Geen mooi verhaal, maar wel een verhaal wat verteld moet blijven worden).

Hier mijn 2 inzendingen voor deze opdracht. De eerste foto staat helemaal los  en de tweede is een serie van foto’s die samen een verhaal vertellen.

Oranjehotel Scheveningen

Vanuit de cellen ging iedere ochtend een groep door de deur in het midden van de foto voorgoed weg. Naar de Waalsdorpervlakte waar iedereen wist wat daar ging gebeuren

Dodencellen van het “Oranjehotel”in Scheveningen.

Als je in het Oranjehotel, geuzennaam voor het Huis van bewaring in Scheveningen tijdens de tweed wereldoorlog, in cel 601 zat wist je al wat er boven je hoofd hing. Je zat in een cel met 3 anderen te wachten. Geen uitzicht, anders dan wat ruitjes boven in de cel. Je voorgangers spraken je nog wat moed door inkerving in de muur. Je wist dat je volgende ochtend om 05.00 door de gang naar buiten ging naar ….

Het gehele complex zong dan het Wilhelmus voor jou.

Nu wordt je stil van deze afschuwelijke geschiedenis en is het goed om deze verhalen door te geven. Dit was te bizar om ooit nog een keer te gebeuren