Photo Inspiration Club

Sinds vierde kwartaal 2017 ben ik lid van Photo Inspiration Club. Een fotogroep, o.l.v. Mark de Rooij, waarbij je middels opdrachten uitgedaagd wordt om buiten je comfortzone te gaan fotograferen. Natuurlijk is het het heel eenvoudig om steeds dingen uit te zoeken die bekend zijn voor je en waar je affiniteit mee hebt, maar daar leer je niet van. Voor mij persoonlijk heb ik gesteld dat ik in 2018 meer met fotografie wil gaan doen en mijn fotografie naar een hoger plan wil zien te krijgen. Dat kan ik alleen maar doen door veel te fotograferen, maar ook opdrachten te fotograferen die niet dicht bij mij liggen. Op deze pagina wil ik jullie meenemen in de diverse opdrachten waar ik me in heb gestort. Sommigen zijn geslaagd , sommigen zijn minder goed uit de verf gekomen. De nieuwste projecten komen bovenaan te staan. Het zal een aardige combi worden van allerlei soorten foto’s.

Fotografeer  “fruit”. December 2019

De decembermaand opdracht binnen de Photo Inspiration Club staat in het teken van “fruit”. Leuke opdracht omdat we hier in soort studio-opstelling moeten gaan werken.  de opdrachtbeschrijving is de volgende:

“Fruit is vanuit de geschiedenis altijd al een interessant onderwerp geweest. Neem nou als voorbeeld de Romeinen die altijd werden ‘gevoerd’ met fruit als een luxe delicatesse of de stillevens vanuit de schilderkunst waarin de vergankelijkheid een grote rol speelde. De altijd karakteristieke en kleurrijke stukken fruit hebben allen hun eigen charme. Ze reageren allemaal anders op licht en zien er gedurende hun bestaan in ieder stadia weer anders uit. Daarnaast zou je jezelf kunnen focussen op productfotografie, stillevens en meer… Voldoende unieke manieren om ze te vast te kunnen leggen dus! Deze maand zal fruit onze inspiratiebron zijn voor de FotoUitdaging #61. Daarnaast is het nog supergezond ook! “

Photo Inspiration Club  meeting in het Speulderbos

De laatste bijeenkomst alweer van 2019 was in het Speulderbos op de Veluwe. Een prachtige omgeving om in het voorjaar, maar ook zeker nu in het najaar foto’s te maken. Xanne had dit keer een paar prachtige opdrachten bedacht, zoals:

 • Vallende bladeren
 •  Intentional Camera Movement.
 • Ontdek het effect van horizontale en verticale foto’s
 • Het vastleggen van structuren

Daarnaast heb ik ook zelf diverse foto’s geschoten die niet binnen de opdrachten vielen.

Het was niet foto’s maken maar ook aan de nabewerking heb ik veel plezier beleefd.

Vallende bladeren
Speulderbos / ICM
Zoomeffect / ICM
Foto bijeenkomst met de Photo Inspiration Club in het Speulderbos. Prachtige omgeving om foto's te maken @photoinspirationclub @Derooijfotografie
Herfstkleuren
Paddenstoelen bank
Paddenstoelen op ee boomstam
Structuren
Paddenstoelen
Structuur
Boomstructuren
Boomstam
Herfsttinten
Speulderbos
Het bedekte pad loopt het bos in
Het bos van de kronkelende bomen
Speulderbos
Fotografeer  “paddenstoelen”

Voor de oktober maand is het thema “paddenstoelen” te fotograferen. Nu is dat dit jaar niet zo moeilijk want de paddenstoelen schieten werkelijk overal de grond uit. De foto die ik instuur is een klassieke van de bekende vliegenzwam. Voor deze foto ben ik op de grond gaan liggen en heb de foto gemaakt met de 70-200 mm lens. Hierdoor is het mooie effect van de scherpte diepte ontstaan.

Fotografeer  “met kleine scherpte diepte”

Het fotograferen met een scherpte diepte waarbij de achtergrond “vaag” moet zijn was de opdracht. Ik heb daarvoor twee foto’s gemaakt van mensen. Een op het sportveld en de ander bij de ingang van de Waterweg. Bij de tweede foto heb ik zelf getwijfeld of ik die foto in Zwart-Wit moest uitbrengen, of in kleur. Beiden opties zijn hier opgenomen.

Fotowedstrijd 2019

De Photo Inspiration Club is aardig in ontwikkeling. Zo is er een nieuw platform neergezet waar we de foto’s kunnen plaatsen. Daarnaast is de club ook bezig meerdere activiteiten te organiseren voor haar leden. Zo is er bijvoorbeeld de fotowedstrijd 2019 neer gezet.

De wedstrijd heeft als thema “Schaduw“. Hier kan je natuurlijk heel veel bij bedenken. Ik heb deze twee foto’s ingestuurd.

 • Lines & Shadow
 • No Shadow

Dit lijnenspel kan je tegenkomen op de trap bij het wijnhuis Antinori Nel Chianti Classico in Italië.

Schaduw hoeft niet zichtbaar te zijn.😉

Fotografeer  “Cultuur”

Hoe kan je in je foto een bepaalde cultuur vastleggen. Een opdracht die best lastig is. Want wat is cultuur. Ik heb de interpretatie gedaan van wat is kenmerkend voor het land of een streek. De eerste foto (Hoe Hollands) is gemaakt op de Zaanse Schans en de tweede foto (Italia terra di scooter) is gemaakt in Italia.

Photo Inspiration Club  meeting in de Loonse en Drunense Dunien

Alweer de derde bijeenkomst in juli 2019 van de Photo Inspiration Club. Vanuit Friesland was het een vroegertje om omstreeks 09.00 uur in het zuiden te zijn. Maar het was de moeite waard om over dit natuurgebied te lopen en foto’s te maken.  Ne als de vorige keren had Mark een aantal opdrachten uitgezet, zodat je niet in het wilde weg ging fotograferen.

Toegang tot de zandvlakte
De vlakte
Zo klein zijn wij
Eenzame boom
Zandstructuur
Dood hout
Dood hout
Ontspanning voor mens en dier
Uitgedroogd
Boomschors
boomschors
Boomschors
Eenzame dennenappel
Dennenappel
Photo Inspiration Club  meeting op Urk in april 2019

Op zaterdag 13 april 2019 was er al weer de tweede  clubdag van de Photo Inspiration Club in dit jaar. Dit keer op Urk waar met grote groep aanwezig waren. Leuk om te zien dat de groep steeds groter wordt.  Mark de Rooij was er weer bij en gaf ons  een vijftal mooie oefeningen mee om die gedurende middag vast te te leggen. Voor sommigen moest je toch echt even buiten je comfortzone gaan. Maar juist dat is best leuk, omdat je daar dan weer het e.e.a. van gaat opsteken.  Al met al een leuke en zeer geslaagde bijeenkomst.

Fotografeer  “Zonnig winterlandschap”

Normaal gesproken is het in deze tijd van het jaar (februari) vaak best wel grauw en triest weer. Zo nu en dan hebben we in een mooie winterse zonnige dag er tussen.  De kunst van de deze opdracht is om een een winterse zonnige foto te maken. Dat was dit jaar best lastig want een echte winter hebben we nou niet bepaald gehad. Zonnig was het het de afgelopen periode zeker met temperaturen die meer bij het late voorjaar thuis hoorden. Het voordeel is wel dat er door it weer heldere nachten waren dus dat er vlak na zonsopkomst toch wel wat winterse sferen waren tijdens het gouden uur. Op Bakkeveen is deze foto van het paard genomen. De andere foto is ‘s morgens vroeg gemaakt bij de Smalle Ee toen het windstil was. Het water was als een spiegel.

Fotografeer  “Je staande houden”

Vaak fotograferen we met de camera in landschapstand. Dit doen we, omdat de camera dan zo makkelijk in de hand ligt. Deze opdracht is, om de camera nu eens in “portretstand” te gaan hanteren. Is het mogelijk om ook nu een spannende en interessante foto te maken in de portretstand. Het onderwerp is in dit geval niet van belang. Kijk zelf of het is geluk.

2019 is begonnen met een Clubavond in Amsterdam op 19 januari

Met een groep van een 24 personen hebben we in Amsterdam een aantal foto-opdrachten uitgevoerd. Verzamelpunt was dit keer cafe Loetje voor het Centraal Station waar Mark de Rooij aanwezig was om de opdrachten uit te delen en eventueel nog nader toe te lichten. In groepjes van 6 personen zijn we vervolgens naar de verschillende locaties gegaan.  Yanick was dit keer ook mee. De opdrachten lagen rondom het Centraal station zodat we na een goede 2,5-3 uur weer terug konden keren in een van de restaurants van het station om daar nog gezellig na te praten.

Het mooie van dit soort bijeenkomsten is toch wel dat je bewust opzoek moet naar hetgeen er in de opdrachten staat. Soms lukt dat en soms lukt het ook helemaal niet. Dat laatste is ook niet erg, want ook daar leer je weer van. Daarnaast leer je ook weer van de foto’s van de anderen als je later terug ziet.  Wil je overige foto’s van de avond zien , klik dan op  onderstaande link en je komt op de overzichtspagina van de avond in Amsterdam .

Clubavond Amsterdam 2019

Fotografeer Na regen komt zonneschijn (November 2018)

De opdracht was om nu het nog kon de zon vast te leggen. Het begrip kan je natuurlijk heel erg breed opvatten. Zeker als de titel van de opdracht is “Na regen komt zonneschijn” Een foto is inderdaad met behulp van d zon gedaan. Het Kurhaus in Scheveningen straalt in de laatste zonnestralen op een prachtige november dag. De ander heb ik creatief gezien door een zeer kleurige plek in de de stad te pakken bij een toch wel saai ministerie waar de meeste mensen geen super gevoel bij hebben. Namelijk het ministerie van Financiën. Leuker kunnen ze het vaak niet voor je maken (belastingen) maar misschien wel wat kleuriger met een dergelijke entree van het ministerie.

Ministerie van Financien
Fotografeer Spiegeling (Oktober2018)

De opdracht was om met een spiegel te gaan werken. Dat is niet het echt geworden. Maar toch heb ik twee foto’s ingestuurd die te maken hebben met spiegeling. Ook met speigelglad wat kan je prachtig werken als spiegel. Zo ook bij Chateau HoltMuhle waar ik deze maand was. De slotgracht lag er werkelijk als een spiegel bij.  Neem daar bij de prachtige lichtinval en je heb een aantal ingrediënten voor een mooie foto. Niet een super creatieve foto, maar wel een goede foto. Wellicht volgende maand een creatievere serie foto’s

bilderbergchateauholtmuhle
Photo Inspiration Club  meeting in Leusden

Op zaterdag 13 oktober 2018 was er de eerste “Photo Inspiration Club” bijeenkomst op basis van de nieuwe stijl. Namelijk niet meer 1 keer per jaar , maar meerdere keren per jaar een bijeenkomst. Voor mij was het de eerste keer dat ik bij zo’n middag / dagdeel aanwezig was.  Dit keer was er een locatie in het midden van het land gekozen. Het Lockhorsterbos in Leusden. Hoe toevallig, want in dat bos heb ik als klein jochie heel wat voetstappen staan. Verzamelpunt punt was bij de pas opengestelde theetuin Heyligenberg.

Met een zevental opdrachten zijn we het bos ingestuurd , om na drie uur bezweet onder de bladeren, takjes en andere bos-restanten weer het bos uit te kruipen. Ja om sommige foto’s te maken, moet je zo nu en dan op je buik liggen om toch die ene mooie foto te krijgen. Gelukkig was de grond droog en hoefden we geen zeiltjes neer te leggen tegen modder of natte ondergrond.

Het was leuk om zo een middag bezig te zijn met de camera. Je gaat toch op zo’n moment op een andere manier fotograferen. Persoonlijk ga ik bijna nooit met mijn statief op pad, maar nu heb ik veel foto’s vanaf het statief genomen, waardoor ik mijn ISO laag kon houden.

Fotografeer Rust ( Augustus 2018)

Rust fotograferen is de opdracht voor de maand augustus. Hoe ga je rust vastleggen. Is dat iemand die rustig op een bankje ligt te slapen of is dat een beeld wat je rust geeft. Het is natuurlijk ieder zijn eigen interpretatie. Maar deze foto heb ik gemaakt op het Dwingelderveld tijdens onze vakantie. Het was zaterdagavond en ik reed samen met Karin nog even een blokje om langs de grote radiotelescoop toen we hier langs kwamen. Dit straalde voor mij zoveel rust uit. Geen ander geluid dan enkel wat vogels, een ondergaande zon, geen wind en natuurlijk op zo’n plaats al helemaal geen auto geluiden. We waren ver weg van alles wat deze wereld onrustig maakt. Er was rust om ons en in ons.

Fotografeer Zomergevoel (2018)

Wat is een zomergevoel wat je kan fotograferen? In Spanje had ik op een ochtend om 06.30 een machtig mooi moment wat voor mij een uniek zomersgevoel opleverde. De zon die opkwam, palmbomen, stand, zee en een prachtige lucht. Voor mij het perfecte zomergevoel. Natuurlijk kan dat voor een ander geheel anders liggen. Voor de tweede foto ben ik nog op zoek naar de juiste foto. Wellicht dat die nog voor de verstrijking van de inschrijvingsdatum verschijnt. Zo niet dan hebben we weer kansen bij een volgende opdracht.

Fotografeer Mensen op straat (2018)

Op zich een spannende opdracht om mensen op  straat te gaan fotograferen . Wie kan je wel en wie kan je niet gaan vastleggen. Wanneer doe je het wel en wanneer doe je het niet. Steeds sta je voor een dilemma omdat je niet weet wat de ander er van zal vinden als je hem of haar gaat vastleggen.  In mijn geval heb heb ik me toch maar nog even veilig opgesteld of ook weer niet. Kijk zelf maar naar mijn foto’s

Lekker zitten op straat tijdens Koningsdag
De koninklijke familie in Groningen
Fotografeer Reflecties (2018)

Reflecties kom je overal tegen, maar probeer nu de reflectie tot onderwerp van je foto te maken. Bij de tweede foto heb ik heel bewust gekeken hoe ik iets met de reflectie kon gaan doen. De eerste was een lucky shot waarbij “drie in een”was . De vogel, reflectie en de schaduw. Bij het lichtbaken is juist gebruik gemaakt van wat we niet ien , maar wel in ons hoofd denken te zien door hetgeen we beperkt zien.

FOT©HAST Reflectie 1 -PIC
FOT©HAST Reflectie 2 -PIC
Fotografeer je (eigen)huisdier. (2018)

In mijn geval heb ik zowel een foto van Britt als een van Bayo gebruikt, omdat de foto van Bayo net even wat anders was dan de standaard foto van een dier. Zeker als je op de foto klikt en de foto groot op het beeldscherm verschijnt is er een indrukwekkende verschijning.

FOT©HAST Rhodesian Ridgeback
Fotografeer met een open diafragma. (2018)

Probeer het onderwerp tegen de een vage achtergrond te laten wegvallen. In dit geval de ultieme sportfoto omdat je met korte sluitertijd  en een open diafragma de sporter isoleert van de achtergrond, die totaal niet belangrijk is.

FOT©HAST NK veldrijden junioren
Fotografeer evenwijdige lijnen (2017)

Voor mij op dat moment een lastig opdracht, omdat ik me niet creatief genoeg voelde om er echt iets mee te doen.  De eerste foto gaat nog, maar achteraf is de tweede foto niet goed. (Ook niet erg omdat te constateren)

Fotografeer herfstkleuren (2017)

Foto’s zijn gemaakt in Den Haag waar ik me tijdens een wandeling even heerlijk kon uitleven met mijn camera. De camera gaf me rust.

FOT©HAST Natuurlijke schotelantenne
FOT©HAST Paddenstoelen

Photo Inspiration Club

Sinds vierde kwartaal 2017 ben ik lid van Photo Inspiration Club. Een fotogroep, o.l.v. Mark de Rooij, waarbij je middels opdrachten uitgedaagd wordt om buiten je comfortzone te gaan fotograferen. Natuurlijk is het het heel eenvoudig om steeds dingen uit te zoeken die bekend zijn voor je en waar je affiniteit mee hebt, maar daar leer je niet van. Voor mij persoonlijk heb ik gesteld dat ik in 2018 meer met fotografie wil gaan doen en mijn fotografie naar een hoger plan wil zien te krijgen. Dat kan ik alleen maar doen door veel te fotograferen, maar ook opdrachten te fotograferen die niet dicht bij mij liggen. Op deze pagina wil ik jullie meenemen in de diverse opdrachten waar ik me in heb gestort. Sommigen zijn geslaagd , sommigen zijn minder goed uit de verf gekomen. De nieuwste projecten komen bovenaan te staan. Het zal een aardige combi worden van allerlei soorten foto’s.

Fotografeer  “fruit”. December 2019

De decembermaand opdracht binnen de Photo Inspiration Club staat in het teken van “fruit”. Leuke opdracht omdat we hier in soort studio-opstelling moeten gaan werken.  de opdrachtbeschrijving is de volgende:

“Fruit is vanuit de geschiedenis altijd al een interessant onderwerp geweest. Neem nou als voorbeeld de Romeinen die altijd werden ‘gevoerd’ met fruit als een luxe delicatesse of de stillevens vanuit de schilderkunst waarin de vergankelijkheid een grote rol speelde. De altijd karakteristieke en kleurrijke stukken fruit hebben allen hun eigen charme. Ze reageren allemaal anders op licht en zien er gedurende hun bestaan in ieder stadia weer anders uit. Daarnaast zou je jezelf kunnen focussen op productfotografie, stillevens en meer… Voldoende unieke manieren om ze te vast te kunnen leggen dus! Deze maand zal fruit onze inspiratiebron zijn voor de FotoUitdaging #61. Daarnaast is het nog supergezond ook! “

Photo Inspiration Club  meeting in het Speulderbos

De laatste bijeenkomst alweer van 2019 was in het Speulderbos op de Veluwe. Een prachtige omgeving om in het voorjaar, maar ook zeker nu in het najaar foto’s te maken. Xanne had dit keer een paar prachtige opdrachten bedacht, zoals:

 • Vallende bladeren
 •  Intentional Camera Movement.
 • Ontdek het effect van horizontale en verticale foto’s
 • Het vastleggen van structuren

Daarnaast heb ik ook zelf diverse foto’s geschoten die niet binnen de opdrachten vielen.

Het was niet foto’s maken maar ook aan de nabewerking heb ik veel plezier beleefd.

Vallende bladeren
Speulderbos / ICM
Zoomeffect / ICM
Foto bijeenkomst met de Photo Inspiration Club in het Speulderbos. Prachtige omgeving om foto's te maken @photoinspirationclub @Derooijfotografie
Herfstkleuren
Paddenstoelen bank
Paddenstoelen op ee boomstam
Structuren
Paddenstoelen
Structuur
Boomstructuren
Boomstam
Herfsttinten
Speulderbos
Het bedekte pad loopt het bos in
Het bos van de kronkelende bomen
Speulderbos
Fotografeer  “paddenstoelen”

Voor de oktober maand is het thema “paddenstoelen” te fotograferen. Nu is dat dit jaar niet zo moeilijk want de paddenstoelen schieten werkelijk overal de grond uit. De foto die ik instuur is een klassieke van de bekende vliegenzwam. Voor deze foto ben ik op de grond gaan liggen en heb de foto gemaakt met de 70-200 mm lens. Hierdoor is het mooie effect van de scherpte diepte ontstaan.

Fotografeer  “met kleine scherpte diepte”

Het fotograferen met een scherpte diepte waarbij de achtergrond “vaag” moet zijn was de opdracht. Ik heb daarvoor twee foto’s gemaakt van mensen. Een op het sportveld en de ander bij de ingang van de Waterweg. Bij de tweede foto heb ik zelf getwijfeld of ik die foto in Zwart-Wit moest uitbrengen, of in kleur. Beiden opties zijn hier opgenomen.

Fotowedstrijd 2019

De Photo Inspiration Club is aardig in ontwikkeling. Zo is er een nieuw platform neergezet waar we de foto’s kunnen plaatsen. Daarnaast is de club ook bezig meerdere activiteiten te organiseren voor haar leden. Zo is er bijvoorbeeld de fotowedstrijd 2019 neer gezet.

De wedstrijd heeft als thema “Schaduw“. Hier kan je natuurlijk heel veel bij bedenken. Ik heb deze twee foto’s ingestuurd.

 • Lines & Shadow
 • No Shadow

Dit lijnenspel kan je tegenkomen op de trap bij het wijnhuis Antinori Nel Chianti Classico in Italië.

Schaduw hoeft niet zichtbaar te zijn.😉

Fotografeer  “Cultuur”

Hoe kan je in je foto een bepaalde cultuur vastleggen. Een opdracht die best lastig is. Want wat is cultuur. Ik heb de interpretatie gedaan van wat is kenmerkend voor het land of een streek. De eerste foto (Hoe Hollands) is gemaakt op de Zaanse Schans en de tweede foto (Italia terra di scooter) is gemaakt in Italia.

Photo Inspiration Club  meeting in de Loonse en Drunense Dunien

Alweer de derde bijeenkomst in juli 2019 van de Photo Inspiration Club. Vanuit Friesland was het een vroegertje om omstreeks 09.00 uur in het zuiden te zijn. Maar het was de moeite waard om over dit natuurgebied te lopen en foto’s te maken.  Ne als de vorige keren had Mark een aantal opdrachten uitgezet, zodat je niet in het wilde weg ging fotograferen.

Toegang tot de zandvlakte
De vlakte
Zo klein zijn wij
Eenzame boom
Zandstructuur
Dood hout
Dood hout
Ontspanning voor mens en dier
Uitgedroogd
Boomschors
boomschors
Boomschors
Eenzame dennenappel
Dennenappel
Photo Inspiration Club  meeting op Urk in april 2019

Op zaterdag 13 april 2019 was er al weer de tweede  clubdag van de Photo Inspiration Club in dit jaar. Dit keer op Urk waar met grote groep aanwezig waren. Leuk om te zien dat de groep steeds groter wordt.  Mark de Rooij was er weer bij en gaf ons  een vijftal mooie oefeningen mee om die gedurende middag vast te te leggen. Voor sommigen moest je toch echt even buiten je comfortzone gaan. Maar juist dat is best leuk, omdat je daar dan weer het e.e.a. van gaat opsteken.  Al met al een leuke en zeer geslaagde bijeenkomst.

Fotografeer  “Zonnig winterlandschap”

Normaal gesproken is het in deze tijd van het jaar (februari) vaak best wel grauw en triest weer. Zo nu en dan hebben we in een mooie winterse zonnige dag er tussen.  De kunst van de deze opdracht is om een een winterse zonnige foto te maken. Dat was dit jaar best lastig want een echte winter hebben we nou niet bepaald gehad. Zonnig was het het de afgelopen periode zeker met temperaturen die meer bij het late voorjaar thuis hoorden. Het voordeel is wel dat er door it weer heldere nachten waren dus dat er vlak na zonsopkomst toch wel wat winterse sferen waren tijdens het gouden uur. Op Bakkeveen is deze foto van het paard genomen. De andere foto is ‘s morgens vroeg gemaakt bij de Smalle Ee toen het windstil was. Het water was als een spiegel.

Fotografeer  “Je staande houden”

Vaak fotograferen we met de camera in landschapstand. Dit doen we, omdat de camera dan zo makkelijk in de hand ligt. Deze opdracht is, om de camera nu eens in “portretstand” te gaan hanteren. Is het mogelijk om ook nu een spannende en interessante foto te maken in de portretstand. Het onderwerp is in dit geval niet van belang. Kijk zelf of het is geluk.

2019 is begonnen met een Clubavond in Amsterdam op 19 januari

Met een groep van een 24 personen hebben we in Amsterdam een aantal foto-opdrachten uitgevoerd. Verzamelpunt was dit keer cafe Loetje voor het Centraal Station waar Mark de Rooij aanwezig was om de opdrachten uit te delen en eventueel nog nader toe te lichten. In groepjes van 6 personen zijn we vervolgens naar de verschillende locaties gegaan.  Yanick was dit keer ook mee. De opdrachten lagen rondom het Centraal station zodat we na een goede 2,5-3 uur weer terug konden keren in een van de restaurants van het station om daar nog gezellig na te praten.

Het mooie van dit soort bijeenkomsten is toch wel dat je bewust opzoek moet naar hetgeen er in de opdrachten staat. Soms lukt dat en soms lukt het ook helemaal niet. Dat laatste is ook niet erg, want ook daar leer je weer van. Daarnaast leer je ook weer van de foto’s van de anderen als je later terug ziet.  Wil je overige foto’s van de avond zien , klik dan op  onderstaande link en je komt op de overzichtspagina van de avond in Amsterdam .

Clubavond Amsterdam 2019

Fotografeer Na regen komt zonneschijn (November 2018)

De opdracht was om nu het nog kon de zon vast te leggen. Het begrip kan je natuurlijk heel erg breed opvatten. Zeker als de titel van de opdracht is “Na regen komt zonneschijn” Een foto is inderdaad met behulp van d zon gedaan. Het Kurhaus in Scheveningen straalt in de laatste zonnestralen op een prachtige november dag. De ander heb ik creatief gezien door een zeer kleurige plek in de de stad te pakken bij een toch wel saai ministerie waar de meeste mensen geen super gevoel bij hebben. Namelijk het ministerie van Financiën. Leuker kunnen ze het vaak niet voor je maken (belastingen) maar misschien wel wat kleuriger met een dergelijke entree van het ministerie.

Ministerie van Financien
Fotografeer Spiegeling (Oktober2018)

De opdracht was om met een spiegel te gaan werken. Dat is niet het echt geworden. Maar toch heb ik twee foto’s ingestuurd die te maken hebben met spiegeling. Ook met speigelglad wat kan je prachtig werken als spiegel. Zo ook bij Chateau HoltMuhle waar ik deze maand was. De slotgracht lag er werkelijk als een spiegel bij.  Neem daar bij de prachtige lichtinval en je heb een aantal ingrediënten voor een mooie foto. Niet een super creatieve foto, maar wel een goede foto. Wellicht volgende maand een creatievere serie foto’s

bilderbergchateauholtmuhle
Photo Inspiration Club  meeting in Leusden

Op zaterdag 13 oktober 2018 was er de eerste “Photo Inspiration Club” bijeenkomst op basis van de nieuwe stijl. Namelijk niet meer 1 keer per jaar , maar meerdere keren per jaar een bijeenkomst. Voor mij was het de eerste keer dat ik bij zo’n middag / dagdeel aanwezig was.  Dit keer was er een locatie in het midden van het land gekozen. Het Lockhorsterbos in Leusden. Hoe toevallig, want in dat bos heb ik als klein jochie heel wat voetstappen staan. Verzamelpunt punt was bij de pas opengestelde theetuin Heyligenberg.

Met een zevental opdrachten zijn we het bos ingestuurd , om na drie uur bezweet onder de bladeren, takjes en andere bos-restanten weer het bos uit te kruipen. Ja om sommige foto’s te maken, moet je zo nu en dan op je buik liggen om toch die ene mooie foto te krijgen. Gelukkig was de grond droog en hoefden we geen zeiltjes neer te leggen tegen modder of natte ondergrond.

Het was leuk om zo een middag bezig te zijn met de camera. Je gaat toch op zo’n moment op een andere manier fotograferen. Persoonlijk ga ik bijna nooit met mijn statief op pad, maar nu heb ik veel foto’s vanaf het statief genomen, waardoor ik mijn ISO laag kon houden.

Fotografeer Rust ( Augustus 2018)

Rust fotograferen is de opdracht voor de maand augustus. Hoe ga je rust vastleggen. Is dat iemand die rustig op een bankje ligt te slapen of is dat een beeld wat je rust geeft. Het is natuurlijk ieder zijn eigen interpretatie. Maar deze foto heb ik gemaakt op het Dwingelderveld tijdens onze vakantie. Het was zaterdagavond en ik reed samen met Karin nog even een blokje om langs de grote radiotelescoop toen we hier langs kwamen. Dit straalde voor mij zoveel rust uit. Geen ander geluid dan enkel wat vogels, een ondergaande zon, geen wind en natuurlijk op zo’n plaats al helemaal geen auto geluiden. We waren ver weg van alles wat deze wereld onrustig maakt. Er was rust om ons en in ons.

Fotografeer Zomergevoel (2018)

Wat is een zomergevoel wat je kan fotograferen? In Spanje had ik op een ochtend om 06.30 een machtig mooi moment wat voor mij een uniek zomersgevoel opleverde. De zon die opkwam, palmbomen, stand, zee en een prachtige lucht. Voor mij het perfecte zomergevoel. Natuurlijk kan dat voor een ander geheel anders liggen. Voor de tweede foto ben ik nog op zoek naar de juiste foto. Wellicht dat die nog voor de verstrijking van de inschrijvingsdatum verschijnt. Zo niet dan hebben we weer kansen bij een volgende opdracht.

Fotografeer Mensen op straat (2018)

Op zich een spannende opdracht om mensen op  straat te gaan fotograferen . Wie kan je wel en wie kan je niet gaan vastleggen. Wanneer doe je het wel en wanneer doe je het niet. Steeds sta je voor een dilemma omdat je niet weet wat de ander er van zal vinden als je hem of haar gaat vastleggen.  In mijn geval heb heb ik me toch maar nog even veilig opgesteld of ook weer niet. Kijk zelf maar naar mijn foto’s

Lekker zitten op straat tijdens Koningsdag
De koninklijke familie in Groningen
Fotografeer Reflecties (2018)

Reflecties kom je overal tegen, maar probeer nu de reflectie tot onderwerp van je foto te maken. Bij de tweede foto heb ik heel bewust gekeken hoe ik iets met de reflectie kon gaan doen. De eerste was een lucky shot waarbij “drie in een”was . De vogel, reflectie en de schaduw. Bij het lichtbaken is juist gebruik gemaakt van wat we niet ien , maar wel in ons hoofd denken te zien door hetgeen we beperkt zien.

FOT©HAST Reflectie 1 -PIC
FOT©HAST Reflectie 2 -PIC
Fotografeer je (eigen)huisdier. (2018)

In mijn geval heb ik zowel een foto van Britt als een van Bayo gebruikt, omdat de foto van Bayo net even wat anders was dan de standaard foto van een dier. Zeker als je op de foto klikt en de foto groot op het beeldscherm verschijnt is er een indrukwekkende verschijning.

FOT©HAST Rhodesian Ridgeback
Fotografeer met een open diafragma. (2018)

Probeer het onderwerp tegen de een vage achtergrond te laten wegvallen. In dit geval de ultieme sportfoto omdat je met korte sluitertijd  en een open diafragma de sporter isoleert van de achtergrond, die totaal niet belangrijk is.

FOT©HAST NK veldrijden junioren
Fotografeer evenwijdige lijnen (2017)

Voor mij op dat moment een lastig opdracht, omdat ik me niet creatief genoeg voelde om er echt iets mee te doen.  De eerste foto gaat nog, maar achteraf is de tweede foto niet goed. (Ook niet erg omdat te constateren)

Fotografeer herfstkleuren (2017)

Foto’s zijn gemaakt in Den Haag waar ik me tijdens een wandeling even heerlijk kon uitleven met mijn camera. De camera gaf me rust.

FOT©HAST Natuurlijke schotelantenne
FOT©HAST Paddenstoelen
Menu