Photo Inspiration Club

Sinds vierde kwartaal 2017 ben ik lid van Photo Inspiration Club. Een fotogroep, o.l.v. Mark de Rooij, waarbij je middels opdrachten uitgedaagd wordt om buiten je comfortzone te gaan fotograferen. Natuurlijk is het het heel eenvoudig om steeds dingen uit te zoeken die bekend zijn voor je en waar je affiniteit mee hebt, maar daar leer je niet van. Voor mij persoonlijk heb ik gesteld dat ik meer met fotografie wil gaan doen en mijn fotografie naar een hoger plan wil zien te krijgen. Dat kan ik alleen maar doen door veel te fotograferen, maar ook opdrachten te fotograferen die niet dicht bij mij liggen. Op deze pagina wil ik jullie meenemen in de diverse opdrachten waar ik me in heb gestort in de afgelopen jaren. Sommigen zijn geslaagd , sommigen zijn minder goed uit de verf gekomen. Per jaar zijn de opdrachten samengevoegd, zodat er geen eindeloze pagina gat komen. Het zal een aardige combi worden van allerlei soorten foto’s.

Naast de maandelijkse uitdagingen hebben we ook regelmatig een clubdag. Op deze clubdag, die ergens in het land wordt georganiseerd, gaan we met elkaar een 5-6 opdrachten uitvoeren in kleine groepjes.  Deze foto’s worden dan door Mark of Xanne voorzien van een commentaar op de site van de Photo Inspiration Club.  Iedereen binnen de groep kan altijd reageren op jouw foto’s . Vaak is dat zeer leerzame kritiek, waardoor je een volgende keer wel weer je foto’s op een ietwat aangepaste wijze gaat maken.

Naast de maandelijkse uitdagingen hebben we ook regelmatig een clubdag. Op deze clubdag, die ergens in het land wordt georganiseerd, gaan we met elkaar een 5-6 opdrachten uitvoeren in kleine groepjes.  Deze foto’s worden dan door Mark of Xanne voorzien van een commentaar op de site van de Photo Inspiration Club.  Iedereen binnen de groep kan altijd reageren op jouw foto’s . Vaak is dat zeer leerzame kritiek, waardoor je een volgende keer wel weer je foto’s op een ietwat aangepaste wijze gaat maken.

Wil je meer weten of de Photo Inspiration Club en wellicht ook lid worden klik dan op het logo van de Photo Inspiration Club

PIC
Fotografeer  “Lichtval”.
Juni 2020

“Lichtval”. Met de opdracht van lichtval kan je kijken naar het natuurlijke licht of het kunstmatige licht. Wat doet licht met je foto. Waar wil je de kijker naar toe trekken.

Faya

Onze nieuwe aanwinst

Oranjehotel Scheveningen

Lichtpunt in duistere tijden

Daar waar niets van buiten mocht komen, was iedere straal licht een lichtpunt in duistere tijden in het Oranjehotel

ISO 450
44 mm
f 7.1
1/60 sec

Fotografeer  “Diepte”.
Juni 2020

“Diepte”. Het begrip diepte kan voor iedereen weer een andere betekenis hebben. Zo kan het gaan om de letterlijke diepte, zoals een put. Of juist een diep gevoel, zoals het dieptepunt. Daarnaast kan iets ook diep zitten.

Welke zeiler kent dit kanaaltje bij De Veenhoop niet.

Afgelopen week op zoek gegaan naar de lichtende wolken. Deze zij , als ze zichtbaar zijn, pas na een uur na zonsondergang rondom de langste dag zichtbaar. Nadat ik wat had geprobeerd in de weilanden rondom De Veenhoop, bleek al snel dat er geen lichtende wolken zouden zijn die nacht. In het holst van de nacht heb ik wel onderstaande foto kunnen maken bij het Polderkanaal in De Veenhoop. Door het lijnen spel wordt je de diepte in getrokken naar de volgende brug in de verte. De kleuren waren rondom half 1 ’s nachts nog steeds heel intens en bijzonder. Hoewel de zon al ruim 1,5 uur onder was had je nog steeds een gloed van de zon, terwijl je boven inde foto de sterren ziet stralen.

Instellingen:
ISO 500 (had achteraf wel lager gekund) 33 mm f7.1 20 sec sluitertijd.
Nikon D750
Nikkor 24-120 mm

Fotografeer  “Dichtbij”.
Mei 2020

“Platteland”. Het platteland speelt een belangrijke rol voor de Nederlandse economie. Naast agricultuur wint ons land ook veel groene stroom door de vele windmolens. Nederland is wat je noemt het perfecte voorbeeld voor plat land, maar platteland is een wereld apart. Daarbij zal het ook een groot verschil uitmaken of je zelf op het platteland woont of juist in de stad. Komt jouw idee van het platteland voort uit de verhalen en foto’s die je hebt gezien of gehoord of juist vanuit een gevoel of persoonlijke ervaring?

Het vlakke noorden
Het vlakke noorden

Het lijkt wel hoe hoger je in Nederland komt hoe vlakker het wordt. De heuveltjes van de aardappels laten zien dat we het hier hebben over het platteland waar de akkerbouw plaatsvindt. In de verte zie je nog de contouren van de sluizen bij het Lauwersmeer. Op de foto was het voor de fietsers nog goed te doen, maar stel je eens voor op een herfstachtige dag. Geen plekje waar je ook maar een minuutje uit de wind kan rijden.  Het platteland is zo mooi en maar ook weer heel verraderlijk

Instellingen:
ISO 100, 30mm, f11, 1/100sec

Fotografeer  “Dichtbij”.
April 2020

“Dichtbij”. Een belangrijk begrip voor ons als mens. We houden er van als waardevolle objecten of personen dichtbij zijn. Of laten onze luiheid spreken wanneer de afstandsbediening weer niet eens dichtbij genoeg ligt. Je kunt het begrip op vele manieren interpreteren. Dat is het leuke aan de FotoUitdagingen. Evenals bij fotografie kun je op ontelbare en unieke manieren een beeld vastleggen. Dichtbij heeft dit jaar natuurlijk heel veel andere betekenissen gekregen door de Corona crisis. Middels een foto heb ik toch geprobeerd om op een fleurige manier het dichtbij  van nu vast te leggen

Dichtbij
FotoHAST_PIC- Dichtbij

Het voorjaar staat voor de deur. Het nieuwe  frisse groen is zo dichtbij. Maar toch het is ook weer allemaal zo ver weg in deze tijd. We moeten het allemaal heel dichtbij ons huis zoeken. Immers het motto van deze tijd tijd is #IStayAtHome #StaySafe
Hopelijk is het nieuwe leven ook voor ons niet ver weg meer en kunnen we straks gewoon dichtbij genieten van alle mooie dingen.

Instellingen:
ISO 450, 120mm, f9.0, 1/125sec

Fotografeer  “Verhalend”.
Februari 2020

“A picture is worth a thousand words”. Dit geldt natuurlijk niet voor iedere foto. Maar in deze opdracht is heel duidelijk gesteld dat je foto of combi aan foto’s  alleen of met elkaar een verhaal moeten kunnen vertellen. Op zich niet eenvoudig. Architectuur fotograferen laat de schoonheid van een gebouw zien, maar om daarmee een verhaal te vertellen is wat lastig. Nu was het toeval dat ik begin februari in het Oranjehotel was voor een bezoek. De plek om middels een vorm van documentaire fotografie een verhaal te vertellen. (Geen mooi verhaal, maar wel een verhaal wat verteld moet blijven worden).

Hier mijn 2 inzendingen voor deze opdracht. De eerste foto staat helemaal los  en de tweede is een serie van foto’s die samen een verhaal vertellen.

Oranjehotel Scheveningen

Vanuit de cellen ging iedere ochtend een groep door de deur in het midden van de foto voorgoed weg. Naar de Waalsdorpervlakte waar iedereen wist wat daar ging gebeuren

Dodencellen van het “Oranjehotel”in Scheveningen.

Als je in het Oranjehotel, geuzennaam voor het Huis van bewaring in Scheveningen tijdens de tweed wereldoorlog, in cel 601 zat wist je al wat er boven je hoofd hing. Je zat in een cel met 3 anderen te wachten. Geen uitzicht, anders dan wat ruitjes boven in de cel. Je voorgangers spraken je nog wat moed door inkerving in de muur. Je wist dat je volgende ochtend om 05.00 door de gang naar buiten ging naar ….

Het gehele complex zong dan het Wilhelmus voor jou.

Nu wordt je stil van deze afschuwelijke geschiedenis en is het goed om deze verhalen door te geven. Dit was te bizar om ooit nog een keer te gebeuren