SAIL Amsterdam 2020 en Corona

Blog, Nieuws 2020, SAIL event

SAIL Amsterdam 2020 gaat niet door.

Dat was het eerste facebook bericht wat ik vanochtend zag.

SAIL Amsterdam 2020 was al jaren in de agenda geplaatst. In de week van 12 t/m 16 augustus zou ik met Yanick naar Amsterdam gaan voor SAIL2020. Eerder op SAIL 2010 had Yanick gezegd dat hij er wel een keertje zou willen werken als vrijwilliger. SAIL2015 kwam in dat kader net iets te vroeg voor Yanick.  Dus zodra wij konden hebben we ons gelijk opgegeven als vrijwilliger(fotograaf) voor SAIL 2020. Dat was al in januari 2019. Ruim 500 dagen voor het evenement van start zou gaan.

In maart 2020 stond de eerste vrijwilligersdag in de Amsterdamse RAI gepland voor SAIL2020. Het corona virus was net in ons land en de eerste perikelen met de “corona killer” begonnen zich af te tekenen. Vlak voor het weekend kwam het bericht dat er geen Vrijwilligers dag zou plaatsvinden op 14 maart.

Jammer, maar er was nog geen man overboord. Immers de SAIL2020 stond voor augustus gepland. Niemand had het over afgelasten op dat moment. De “corona-killer”bleef echter zijn werk doen. Nederland kwam in een “Intelligente Lock-down” te zitten. De eerste evenementen gingen van de kalender, waaronder bijvoorbeeld het europees kampioenschap voetbal.

De “1,5 meter social distance samenleving” werd geintroduceerd. Langzaam begon het water te stijgen en was de stip aan de horizon van SAIL2020 verweg. Na de eerste weken dat Nederland op slot ging, kwam er een eerste verlenging van de maatregelen. Koningsdag ging van de agenda, 4-5 mei zal anders gevierd gaan worden.  De geruchten over SAIL2020 werden steeds sterker. “Het gaat niet door”, “Het wordt verschoven” en de organisatie zag ondertussen dat het SAIL event steeds meer onder druk kwam te staan. Nu hebben we de tweede verlenging van onze “Intelligente Lock-down” gekregen. Tot 1 september geen festivals, dus o.a geen Pink Pop, North Sea Jazz. Het wachten was op de SAIL2020, wat daarmee zou gaan gebeuren.

Vanochtend (22 april 2020), voordat de pers werd ingelicht, is iedereen die op de een of andere manier betrokken is bij SAIL2020 keurig via een mail ingelicht. De pers kreeg een uurtje later het bericht.  SAIL2020 gaat niet door. Alle ogen staan vanaf nu gericht op SAIL2025 waar het haar tiende editie hoopt te vieren tijdens het 750 jarig feest van de gemeente Amsterdam. Verdrietig, maar zeer begrijpelijk. Een hele moeilijke beslissing voor het team wat al zo lang hard gewerkt heeft voor SAIL2020. Iedereen was er achter de schermen druk mee bezig. Voor ons als vrijwilligers is vervelend, want velen hadden er naar uitgekeken.

Nu is het kompas gericht op SAIL2025, waar we hopelijk een machtig mooi SAIL event gaan krijgen. Zodra de inschrijvingen voor de SAIL2025 vrijwilligers er zijn, zullen Yanick en ik ons wederom inschrijven. Ondertussen gaan we gewoon verder en kijken we uit naar andere SAIL events, zoals DelfSAIL2021, TallShip Races in Harlingen 2022 en wellicht ook nog SAIL Den Helder in 2023 waar een bidbook ligt bij de Tallship Race organisatie. Stuk voor stuk mooie SAIL evenementen, maar de topper waar wij naar uitkijken zal toch SAIL2025 zijn.

Wil je nog een keertje genieten van SAIL2015, klik dan op onderstaande links: