Winter 2021

Blog, Fotografie, Landschappen, Natuur, Nieuws 2021

Winters sprookje

Half februari kwam in één keer koning winter langs. Het begon met een weekend stevig sneeuwen, zelfs sneeuwstormen her en der. Nederland kwam even helemaal plat te liggen. Verkeer was ontregeld, en er was geen corona maatregel nodig om de mensen binnen te houden. Nadat de eerste koude rillingen waren vertrokken, kwam de zon er door en hebben we een prachtige week gehad met winterse plaatjes. Hier in het noorden hadden we niet zoveel sneeuw in vergelijking met de rest van Nederland, maar desondanks had ik het gevoel dat ik in een winters sprookje leefde.

Het nieuws werd ook even een week niet gedomineerd door corona, maar door schaatsen, sneeuw en schaatsen. De voorspelingen waren zo goed dat het kabinet zich moest gaan uitspreken over wel of niet een Elfsteden tocht. Er was een heuse lobby campagne al in een vroeg stadium opgestart. Het OMT werd om advies gevraagd. Was er nog ruimte voor een nationaal kampioenschap op natuurijs? Het gezonde f/vries virus werd door de natuur weer tot stilstand gebracht.
Het einde kwam net zo snel als het begin.  De dooi zorgde, gelukkig maar voor de overheden, snel voor de duidelijkheden. Schaatswedstrijden op natuurijs waren nu niet meer mogelijk. Gelukkig hadden we nog wel mooie wedstrijden op de TV in Thialf met een “zuchtje wind”.

Zelf ben ik een paar keer op zoek geweest naar de winterse plaatjes, anders dan de standaard platen, landschappen in winterse sferen en als toetje van zo’n week het kruiende ijs op het IJsselmeer.

Achter het hek ligt het landijs
Nog overgebleven sneeuwduintjes
een tjalk die bij de Smalle Ee aan een stukje overwintering doet.
de slee staat klaar
Winters beeld in de polder
Het gaat niet meer vandaag (11-feb) Er zitten te grote scheuren
Sunset on a winterday in Friesland
Lighthouse / Polling Station in Oostmahorn in the frozen Lauwersmeer.
Peilstation Oostmahorn
Zonsopkomst op een winterse dag
Oostmahorn
IJskoud ingevroren
Oostmahahorn
Kornwerderzand
Het ijs moet gebroken worden
De ligplaatsen voor de sluis bij Kornwerderzand
Cold as Ice
Winterse sferen bij Breezand
Het kruiende ijs bij Stavoren
Het kruiende ijs bij Stavoren
Kruiend ijs bij Stavoren
Het einde van de winter is ook spectaculair
IJSselmeer
Het winterse goud verborgen onder de ijsschotten