Corona

Blog, Nieuws 2020

Corona van genotsmiddel tot “Killer”

In de jaren 60 ging ik vaak naar de van Marnixlaan in Amersfoort. Daar woonde mijn opa. Hij was opgegroeid met tabak. Zijn werkzaamheden heeft hij jaren uitgeoefend op de plantages in Nederlands Indië, het tegenwoordige Indonesia. Als ik op zondag middag bij hem kwam zaten de volwassen in de voorkamer en mochten wij als kleinkinderen aan de eettafel in de achterkamer zitten. Wat me van die momenten is bij gebleven is dat mijn opa altijd op zondagmiddag een sigaar opstak. Een echte Corona. Zo eentje waar een je een stukje van af moest knippen. Wij kregen dan de bandjes die om de sigaar zaten. Je rook de sigaar overal. In de keuken, op het toilet, in de kamers in de gang. Opa had zijn sigaar en hij wist de rook goed uit te blazen. Hij genoot wel van zijn Corona sigaar voorzien van  “zijn” Indische tabak.

In de jaren 90 was er een opkomst Corona, het bier. Een Mexicaans biertje wat al sinds 1925 werd gebrouwen. Na het succes van Corona in de USA  is het biersoort ook naar Europa gekomen. Veel mensen genieten van het bijzondere biertje in zijn opvallende flesje.

Beide Corona’s worden gerekend tot de genotsmiddelen. We weten nu met de kennis van vandaag dat noch de tabaksuitvoering, noch de biervariant goed zijn voor onze gezondheid. Maar als we er beheerst mee omgingen, zou het geen zware bedreiging voor de mensheid opleveren.

Nu in 2020 is weer een Corona die de wereld overvliegt. Niet zichtbaar en in goed 12 weken heeft Corona de macht gegrepen over de gehele wereld. Het voor het oog onzichtbaar virus gaat vanuit China, economische grootmacht, de gehele wereld over. Het laat een partij schade achter zich, wat niemand ooit voor mogelijk had gehouden. In januari toen we er voor het eerst mee werden geconfronteerd met de berichten uit China werd er doodleuk gezegd: “Het is een virus wat we onder controle hebben”. Steden, zelfs hele regio’s in China werden afgesloten van de wereld. Met verbazing keken we vanuit de westerse wereld naar de toestanden die we in China zagen. Criticasters werden in China de mond gesnoerd. De arts die het ontdekt had, werd zelf slachtoffer van het virus en is er niet meer.

Weinigen van ons dachten toen aan een enorme wereldwijde impact van het virus. Nu in maart 2020 heeft het virus de gehele wereld in zijn macht. Van China via Iran naar Italië naar Nederland. Van Australië Brazilië naar de Verenigde Staten. Het komt steeds dichterbij. Als ik naar mezelf kijk, had ik in het begin het idee dat het niet zo vaart zou lopen. Wij in onze westerse maatschappij konden ons wel wapenen tegen dit virus. Als we alles netjes zouden doen, zou het virus geen kans gaan maken. Wel heb ik vanaf het begin gezegd dat er een reset van de wereld(economie) zou gaan plaatsvinden, omdat de impact op de verre oosters industrieën al heel groot is. Er werden geen containers vanuit China met goedkope producten, halfproducten of eindproducten verscheept. De economie is zo afhankelijk van China, dat als China tot stilstand komt wij dit in het Westen gaan voelen.

NU weten we dat het virus een “killer” is geworden. Duizenden mensen wereldwijd liggen op de IC, honderden mensen sterven per dag wereldwijd aan deze nieuwe “pest”. Het komt met de dag dichter bij je eigen huis. Sinds begin maart is ook Nederland een van de landen die zwaar getroffen wordt. Net zoals zoveel andere landen over de gehele wereld. Ook wij hebben nu te maken met de impact van het virus. Was het op vrijdag 13 maart dat we geen groepen van meer dan 100 man mochten hebben,  op 19 maart zijn er verregaande maatregelen in de afgelopen dagen genomen. Het genotsmiddel Corona is er nog steeds, maar we hebben nu ook de “killer Corona“.

Geen bezoek meer aan ouderen, geen kinderen die naar school mogen gaan, geen restaurants die nog open zijn, geen theater / bioscoop die open zijn, algehele stillegging van alle horeca activiteiten (dus ook geen vier uurtje of ontbijtje bij de Hema), beperkt openbaar vervoer, meer dan 85% minder vliegverkeer, grote winkelketens sluiten, andere winkels zijn nog maar beperkt open, lege straten, lege fietsenrekken bij bushaltes, verzorgingshuizen die op slot gaan, beperking van de reguliere gezondheidszorg, etc..

Kortom we liggen bijna helemaal plat. Het heet geen “Lock down”, maar het is het bijna wel. Als je in de supermarkt bent, kijk je waar je loopt, hou je afstand tot anderen, ga je geen straatje in waar al veel mensen zijn, hou je bij de kassa afstand tot je voorganger en wordt je een beetje boos van binnen als er iemand vlak achter je staat. Winkels hebben lijnen op de grond geplakt om er zeker van te zijn dat er bij kassa voldoende afstand wordt gehouden. Je loopt weer snel naar je auto en ziet bij de apotheek mensen buiten wachten om binnen hun medicijnen te mogen ophalen. Zelfs medicijnen hamsteren we. Nee het is geen oorlog met een andere land, maar het voelt als oorlog, omdat we onze vrijheid aan het inleveren zijn voor zo’n klein rottig onzichtbaar virus.

Met de dag merk ik dat de impact op mij steeds groter wordt. Ik wordt emotioneel als ik zie wat er in de zorg wordt gedaan, wie er allemaal bezig is om het land in leven te houden, wie er de power hebben om  krachtige en vaak ook pijnlijke beslissingen te nemen. De tranen schieten in mijn ogen als ik zie dat mensen opeens wel kunnen samenwerken (op gepaste afstand), dat er acties zijn als “klap corona de wereld uit” of dat meer dan 180 radiostations op hetzelfde tijdstip “You never walk alone” spelen, inzamelingsacties voor mondkapjes, de koning ons toespreekt, prachtige initiatieven naar boven komen .

En als dan de regering besluit om geen lock-down af te kondigen gaan we massaal op een lenteachtige zaterdag naar het strand, milieustraat of de bouwmarkt. We moeten zo nodig toch tegen regels in gaan.

Wij en niemand anders zijn de oplossing.

Daarvoor hebben we leiders(deskundigen, regering e.d.) nodig die ons de weg wijzen. Wij zijn niet de deskundigen voor dit bijzonder complexe  virus, wij weten niet wat goed en fout is, wij moeten ons gezonde verstand gebruiken in deze. Gewoon de adviezen van de overheid opvolgen. Wij willen in vrijheid kunnen blijven leven. Maar als we zo onverstandig zijn om ergens massaal aanwezig te zijn, beperken we zelf onze vrijheid. Vrijheid is een groot goed, zelfs in dit jaar van 75 jaar vrijheid. Wees verstandig en beperkt je in je gedrag , zodat we geen lock down hoeven te hebben. Lever iets van vrijheid in zodat we nog steeds in vrijheid met elkaar kunnen werken aan een oplossing.  Heb wat over voor een ander.

In dit geval heel duidelijk:

  • houd afstand,
  • was je handen
  • blijf (zoveel mogelijk) thuis
  • hoest of nies in je elleboog
  • gebruik papieren zakdoekjes
  • vermijd handen geven
  • raak je gezicht zo min mogelijk aan
  • zorg er voor dat de professionals goed en adequaat hun werk kunnen doen.
  • Geef steun, ga niet hamsteren, zorg ervoor dat ook zij die nu voor zorgen ook eten hebben voor morgen.

Help elkaar waar mogelijk

Delen mag